I en engelsk undersøkelse fant forskerne ut at evnen til å rime er forløperen til den fonembevisstheten som utvikles senere, og som igjen er forløperen til elevens senere leseferdigheter. Hypotesen ble bekreftet. Det viste seg at når barnet ved treårsalderen hadde evne til å huske og gjengi små vers og regler, som f.eks "Bæ bæ lille lam", var det relatert til å identifisere fonem i ord i fire-femårsalderen. Evnen til å finne første fonemet i ord på et tidlig stadium, førte også til tidligere leseferdigheter.
Dette viste altså at et barn som i treårsalderen husket mange rim og regler, ville et år senere være gode til å identifisere fonemer. To år senere ville det samme barnet være god til å lese.
Denne undersøkelsen viser at ved å bruke rimleker og rimspill i barnehagen, når barnet er 3-4 år, vil gi en positiv virkning på dets senere leseutvikling. ( Hagtvet 2004, s. 237)
Når jeg leste denne undersøkelsen, gikk det flere lys opp for meg. For det første husket jeg mange rim og regler fra jeg selv var liten. Jeg var en tidlig leser, og kan kanskje takke foreldrene mine, og barnehagen/skolen, for at jeg lærte å lese så fort. Det gir også en pekepinn på hvordan jeg selv bør legge opp undervisningen når jeg kommer ut i jobb. Jeg ønsker å jobbe på de små trinnene, og jeg ser jo her at arbeidet med rim og regler vil bli veldig viktig.
Det hadde vært interessant å høre fra andre som har jobbet med småtrinnet, om hvordan de har jobbet med rim og regler, og om de har merket at dette har hjulpet elevene.
tirsdag 4. september 2007
Abonner på:
Innlegg (Atom)