søndag 4. november 2007

PC slår ut løkkeskrift

Jeg henviser til en artikkel i Aftenposten 21.08.03, PC slår ut løkkeskrift, der 40 skoler i Bergen var med på Tragetons prosjekt om begynneropplæring på PC. PC-ene brukes som lek i starten, og er tilgjengelige på lik linje som byggeklosser og andre leker. Elevene oppfordres etterhvert til å jobbe sammen to og to, og lage historier og lære av hverandre. Det er mye lettere å trykke på en tast, enn å forme bokstaver. Elevene lærer altså å lese før de lærer å skrive. Det kan jo diskuteres om dette er den enkleste, og riktigste måten. Jeg vil si at det må være lettere for ungene å lære å skrive, om de slipper å konsentrere seg om hvordan bokstavene formes, og hvor på linja den plasseres. Det vil kanskje også motivere dem mer til skriving, enn om det skal terpes på hvor pent de kan skrive, eller om bokstavene er skrevet helt riktige.

Trageton mener at løkkeskriften bør komme på 3. trinn. Han sier også at normalt trenger elevene ca 120 timer på å lære å skrive løkkeskrift, mens elever som har lært å skrive på data bare trenger 10-15 timer pluss hjemmelekse.

Om dette stemmer, er det jo bare en ting å gjøre. Få datamaskinene tilgjengelige i klasserommet, og start begynneropplæringen derfra!

Ingen kommentarer: